Marras-joulukuu on kiireistä aikaa eettisiä joululahjoja tarjoavissa järjestöissä. Toisenlaisen Lahjan tämän vuoden uutuuslahja on tyttöjen koulutusta tukeva stipendi.

Eettiset ja ekologiset joululahjat ovat tänäkin vuonna monen lahjalistalla. Kirkon Ulkomaanavun (KUA) Toisenlaisen Lahjan menekissä marras-joulukuu näkyy selvänä piikkinä. Joululahjojen kestosuosikki on vuodesta toiseen vuohi. Viime vuonna Toisenlaisen Lahjan kautta lahjoitettiin yli 4 300 vuohta.

”Viime vuosina on vahvistunut trendi, jossa ihmiset eivät halua turhaa tavaraa pölyttymään kaappeihin. Tavaralahjojen sijaan perhettä, sukulaisia ja ystäviä halutaan muistaa eettisellä lahjalla, ja samalla auttaa läheisiä kehitysmaissa. Toisenlainen Lahja on edelleen Suomen suosituin aineeton lahja”, sanoo varainhankinnan koordinaattori Anne Vääränen KUA:sta.

Vuohen jälkeen suosituimpia joulun lahjoja ovat viime vuosina olleet ammatti, koulupuku, puuntaimet ja kanat. Tämän vuoden uutuuslahja on stipendi tytölle, jolla tuetaan tyttöjen koulutusta kehitysmaissa.

”Tyttöjen koulutus on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää köyhyyttä kehitysmaissa. Monen tytön opintien katkaisevat kuitenkin kotityöt, avioliitto, lasten saaminen tai se, että he joutuvat tienaamaan elannon köyhälle perheelleen. Tällä stipendillä voi lahjoittaa yhden arvokkaimmista lahjoista – koulutuksen.”

Toisenlaisen Lahjan valikoimissa on yli 40 lahjaa, joiden tuotto menee lahjasta riippuen joko KUA:n katastrofiapuun, köyhyyden vastaiseen työhön tai Naisten Pankille.

KUA toi eettiset joululahjat markkinoille Suomessa ensimmäisten joukossa vuonna 2005. Viime vuosina Toisenlaisia Lahjoja on myyty yli miljoonalla eurolla vuodessa.

”Toisenlainen Lahja on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin. Monille se on hauska tapa muistaa myös ystävää tai kollegaa ja kätevä keino säästää aikaa kaupassa juoksemiselta”, Vääränen sanoo.